Feed on
Posts
Comments

2014-05-02 17.38.32 Birželio mėnesį Vakarų pasaulis susipažino su nauja teroristine organizacija Islamic State in Iraq and Syria, sutrumpintai ISIS, lietuviškai „Islamo valstybė“, kuri per tris savaites nužudė daugiau nei 2000 žmonių. Izraelio pakraipos New York’o spaudoje, radau straipsnių, plačiau nušviečiančių šios, galinčios tapti kur kas baisesne teroristine organizacija, nei Al-Qaeda, islamistų grupės veiklą. Laisvai apžvelgsiu praėjusių dviejų mėnesių eigoje parašytus straipsnius.Gal kam bus įdomu. 🙂
JAV žvalgybos duomenimis,“Islamo valstybės“ gretose, šiuo metu kovoja daugiau nei 10 000 ginkluotų ir puikiai apmokytų kovotojų. CNN šiandien pranešė, kad manoma, jog tarp jų yra 1000 Didžiosios Britanijos ir 100 JAV piliečių, kurie bet kada gali grįžti į savo pilietybės šalis ir organizuoti teroro aktus. Manoma, kad maždaug 60% „Islamo valstybės“ karių šiuo metu yra Irake, o 40% – Sirijoje. Pagrindinis ir kaip ir vienintelis šios teroristinės grupuotės tikslas yra sukurti Islamo valstybę, besivadovaujančią pačiais griežčiausiais šariato įstatymais. Visiems radikalaus islamo priešininkams gręsia mirties bausmė, tikinčiųjų gi laukia visiška abstinencija, kuomet nebus ne tik cigarečių ir alkoholio, bet ir bet kokių medikamentų. Ne itin geras gyvenimas numatytas ir nusikaltėliams, kuriems už vagystes ir kitokius nusikaltimus bus nukertamos galūnės. Bet kokia istorinė atmintis irgi turi išnykti, sunaikinant kapines ir paminklus. Ir t.t ir pan.
Kariniai analitikai mano, kad „Islamo valstybė“ nėra tipiška teroristinė organizacija:
Pirma, ekstremistai visapusiškai naudoja visas šiuolaikinės propagandos priemones. Savo interneto puslapiuose jie skelbia savo veiklos ataskaitas su nuotraukomis ir video įrašais, veda online seminarus, norintiems papildyti teroristų gretas, spausdina ne tik atsišaukimus, bet ir knygas, o taip pat visais įmanomais būdais stengiasi palaikyti ryšius su irakiečiais ir sirais. Tokia „atsiskaitomoji“ veikla privedė prie to, kad daugelis Irako ir Sirijos gyventojų, šiandien labiau pasitiki ‘Islamo valstybe’, nei teisėtomis savo šalių vyriausybėmis. Faktiškai ekstremistai jau laimėjo informacinį karą tiek Sirijoje, tiek Irake.
Antra,“Islamo valstybė“ išsiskiria stulbinančiu organizuotumu ir kariniu profesionalumu. Niekas nebūtų galėjęs net pagalvoti, kad per tris vasaros savaites kažkas galėtų užimti beveik trečdalį Irako, tai nepavyko net amerikiečiams, beveik per devynis karinių veiksmų metus.Pagal pasiruošimo, šaltakraujiškumo ir žiaurumo lygį, analitikai sulygina teroristų būrius su fašistiniais vokiečių SS daliniais. Strategijos klausimais, ekstremistų vadovybė kol kas nepadarė nei vienos klaidos.
Viena iš rimčiausių „Islamo valstybės“ akcijų – Mosulo banko užgrobimas. Vos prieš keletą mėnesių antrasis pagal dydį Irako miestas Mosulas buvo laikomas neoficialia finansine arabų pasaulio sostine. Savotiška arabų Šveicarija, kurios daugelį metų niekas nebandė apiplėšti. Teroristai įsiveržė į centrinį Mosulo banką, sušaudė visus darbuotojus ir apsauginius, ir įsigavo į požemines saugyklas, kur rado kelis šimtus gryno aukso lydinių, bei Irako dinarų, atitinkančių 425mln $ sumą.“Islamo valstybės“ vadovybė dalį pinigų išdalino savo kariams, dalį išleido naujų ginklų pirkimui ir naujų karių samdymui, o likusius pasidėjo ateičiai. Tokiu būdu per vieną dieną šie islamistai tapo turtingiausia pasaulio teroristine organizacija.Šių pinigų jiems turėtų užtekti keliems metams. Tie pinigai ekstramistams suteikė ir kur kas didesnio pasitikėjimo bei motyvacijos.
Kita svarbi šios vasaros „Islamo valstybės“ akcija buvo masinis Irako kareivių išžudymas, pašiurpinęs tiek Irako vyriausybę, tiek JAV karinę vadovybę. Ekstremistai atvežė 1700, paimtų į nelaisvę Irako kariuomenės karių į nuošalią vietą ir visus be gailesčio sušaudė. Manoma, kad „Islamo valstybė“ turėjo konfidencialius sąrašus su karių adresais, nes kai kurie jų buvo pagrobti iš savo namų, kur ramiausiai žiūrėjo Pasaulio futbolo čempionato varžybas..Teroristai pasiūlė likusiems vyriausybinės armijos kariams pereiti į jų pusę. Atsirado dezertyrų…
Trečioji svarbi akcija buvo Baiji naftos perdirbimo įmonės, Irako šiaurinėje dalyje pagaminančios beveik ketvirtadalį šalyje naudojamų degalų, užgrobimas. Nežinau, kieno rankose šiandien yra tą įmonė, nes nuo birželio pabaigos žinios apie tai, kas kontroliuoja Baiji, yra prieštaringos, užtat gaisras gamykloje, buvo matomas net iš kosminio palydovo, ko pasekoje Irake labai pakilo benzino kaina ir atitinkamai ėmė kilti maisto produktų kainos.
Didelį dėmesį ‘Islamo valstybės“ vadovybė skiria naujai užgrobtų miestų kalėjimams. Su kiekvienu kaliniu yra pravedamas pokalbis, kurio metu išsiaiškinama, ar jis vertas papildyti „šlovingosios“ armijos gretas. Manoma , kad iš kalėjimų,“Islamo valstybės“ gretas papildė ne mažiau nei 3000 kovotojų, nekenčiančių dabartinės Irako vyriausybės.
Apie paskutinę šios teroristinės organizacijos akciją, kuomet nužudžius JAV žurnalistą James Wright Foley buvo pasiųsta „Žinia Amerikai“, visi žinote…
Šiandien JAV bando bombardavimu išspręsti ekstremistų problemą, kas vargu ar yra geriausias kelias, nes jei šalis bus dar labiau sugriauta, vietiniai gyventojai ims kur kas labiau neapkęsti amerikiečių, nei islamo fanatikų, juolab, kad teroristinės Artimųjų Rytų grupuotės jau įprato bazuotis gyvenamuosiuose namuose, vaikų darželiuose, ligoninėse ir pan.
Pradėti Trečiąjį Irako karą Obamai irgi nebus lengva, nes „Islamo valstybė“ ne tik įgijo didelį autoritetą ekstremistiniame arabų pasaulyje, bet ir turi labai daug karinės technikos, kurios didžioji dalis yra amerikiečių dovana „naujai demokratinei Irako valstybei“.
Rugpjūčio 19-ąją pasklido žinia, kad JAV pradėjo bendradarbiauti su..Asado režimu. Teigiama, kad amerikiečiai pasidalino su Damasku informacija apie teroristinių dalinių dislokaciją Raqqa provincijoje, kas labai padėjo vyriausybinei aviacijai bombarduojant ekstremistų stovyklas. Galima tik įsivaizduoti, kaip šiandien viskas būtų susiklostę, jei Asado režimas būtų buvęs nuverstas ir cheminis ginklas būtų patekęs į islamistų rankas…

Comments are closed.

Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Eiti prie įrankių juostos