Feed on
Posts
Comments

Dažnokai susimąstau apie tai, kas yra laisvė ir kartais pagalvoju, kad istorijos ratas tarsi sukasi atgal ir mes grįžtame į panašią situaciją, kokia buvo XX a. pradžioje. Žinoma, mus supanti aplinka, ekonomika, mokslo pasiekimai jau visai kiti, bet „laisvės troškimas tas pats“.

Ypač tas keistas jausmas sustiprėja, kai paskaitau Pussy Riot skandalo atgarsius virtualioje erdvėje. Yra manančių, kad mūsų, tai kas vyksta Rusijoje ar kur Ukrainoje, visai neliečia, nes mes tarsi kabom kažkur erdvėj ir matuojamės vakarietišką kultūros modelį. Deja, užmirštame, kad pasaulis tai viso labo didžiulis kaimas ir tai, kas vyksta vienoj iš svarbiausių gatvių, norom nenorom pasieks ir mūsų tykią gatvelę. Kad jau pasiekė, įrodo ir praėjusią savaitę Lukiškių aikštėje vykusi ultrakairiųjų radikalų ir jiems prijaučiančių asmenų akcija „maištingosioms putytėms“ paremti.

Norom nenorom peršasi sąsaja su XX a. pradžia, kuomet kovotojai už laisvę stengėsi demaskuoti caro patvaldystės žiaurumus ir cerkvės nuopolį. Didžioji kūrybinės inteligentijos dalis palaikė tą kovą, nes kaipgi nepalaikysi tokios viliojančios laisvės idėjos ir pasirodysi besąs bukas atsilikėlis, nenorintis žengti naujo, laisvo gyvenimo keliu.

Dabar gi, praėjus šimtui metų, dalis kūrybinės inteligentijos – irgi už laisvę ir prieš tironą Putiną. Tikrai Putino neginu ir nemanau, kad jis yra puikus valstybės vadovas, tiesiog mąstau ne apie jo valdžią, o apie tai, kas yra laisvė, pagal dabartinių kovotojų idealus.

Pabandykim įsivaizduoti, kad valdžią Rusijoje perima Pussy Riot pasekėjai, Ukrainoj – Femina, o jų skelbiamos idėjos apsuka galvas ir lietuvaičiams. Kas tada būtų? Masinis minios seksas Katedroje? Išvartyti Kryžių kalno kryžiai? Dekretas dėl privalomo jaunų moterų sekso su kiekvienu to panorėjusiu, idant nebūtų pažeista pastarojo laisvė paturėti bet kurią moterį?

Tai jau buvo 1918 m. Saratove. Jau buvo išniekinta, sugriauta daugybė cerkvių ir bažnyčių, buvo paskelbta, kad būtent žmogus, o ne kas kitas yra pasaulio valdovas. Ir visa ta visuotinė bliadstva natūraliai perėjo į vieną iš pačių žiauriausių diktatūrų žmonijos istorijoje, nusinešusių milijonus nekaltų gyvybių, tame tarpe ir tų progresyvių inteligentų, palaikiusių kovą „už laisvę“. Pradedu manyti, kad laisvė yra ne kas kita, kaip tamsos jaukas, savotiškas narkotikas patikliems žmonėms. Turbūt nėra tokios pasaulio šalies, kur ši chimera nebūtų nusinešusi tūkstančių tūkstančių gyvybių. Tai galgi tikroji laisvė yra tik mumyse? Gal tik atsigręžę į save ir pajutę jos kuriamąją galią, mes galime tapti laisvi ir sukurti tikrai laisvą pasaulį be žudynių ir diktatūrų?

10 Responses to “KAS YRA LAISVĖ ARBA AR ISTORIJOS RATAS JAU APSISUKO?”

  1. Niex parašė:

    Laisvės tuo mažiau, kuo didesnė minia. Didelėje minioje ir interesų (i.e. apribojimų) labai daug. Logiška, paprasta, aišku.
    Tačiau dar kartą priminsiu, kur jūs esate ir kur jūsų nėra.

  2. lijanaesmi parašė:

    Minia gali buti ir geraja ir blogaja prasme. Pvz. prie Vilniaus televizijos boksto pries 20 metu susirinkusi minia, buvo vieninga ir sieke kilnaus tikslo, kuri sekmingai pasieke. Tuomet ir vidujai visi jautesi laisvi. Vergai vel pabudo viduje kovoj del skalsesnio duonos kasnio. Tad ne viskas taip paprasta ir logiska, Niex.
    O mano buvimo vieta, esmes nekeicia. Netgi prideda pliusu, nes salia gyvenimo patirties blogio imperijoj ir Nepriklausomoj Lietuvoj man prisideda patirtis gyvenimo “ demokratijos bastione“. Tai tik praplecia, o ne siaurina akirati.

  3. Niex parašė:

    Be jokių prasmių. Minia ir tiek -- ankšta yra gyvent pasaulyje. Ir kol nepasidarys labai stipriai erdviau nebus tokios laisvės, kokios norėtųsi. O kai jau pasidarys, laisvė neberūpės, rūpės kaip išgyventi.

    Bet yra sąlyginė laisvė. Ir kiekvienas kuris gali, renkasi. Kaip ir Jūs Lijana. Jau kelintą kart vis pakartoju -- kad pasirinkote kitą kraštą, kuris duoda daugiau tos laisvės. Netgi ir savo pasipiktinimą ar nepritarimą galite reikšti garsiai ir su pretenzija į nuomonės išklausymą bei paisymą.

    O adekvati bausmė už pasimaivymą nepasodina pussių į prezidento kėdę.

  4. Lijana Esmi parašė:

    As nepasirinkau kito krasto, buvau it tebesu Lietuvos piliete ir niekada nedejau nei maziausiu pastangu, kad tapciau kitos salies piliete. I Lietuva galiu grizti bet kada ir kol kas negriztu del to, kad nesinori buti darbo birzos kliente. Kol kas mano gimtine sutaupo ant mano bedarbes pasalpos ir medicinos paslaugu, o as savo sveikatos kaina uzsidirbu pragyvenimui, kelionems ir dar padedu artimiesiems. Tad is sios puses man prikaisioti nera ko. Isvaziavau irgi ne laisves ieskodama, o del labai asmeniniu priezasciu.
    Turbut esat girdejusi apie Mahatma Gandi ir Jam vadovaujant pasiekta Indijos nepriklausomybe ? Ju buvo dar gausesne minia nei musu ir jie sugebejo pasiekti daug nieko negriaudami .
    O pussiu i prezidento kede niekas ir nesodina. Jos tik zaisliukai tam tikros jegos rankose ir ne daugiau.

  5. niex parašė:

    Nė nebandžiau priekaištaut, tik jau kelintą kart baksnoju nosį į faktą, kad iškeliavote ne į Maskvą, Peterburgą ar Minską.
    O kas ką žaidžia -- tai jau mes nė pusės to nežinom. Interesai 😉 jų gi pilna. Net ir ofise, ką maža kalių-intrigančių?
    Štai pvz.: Perestroika. Naivu manyti, kad ten niekas nieko nežaidė. Bet tai ką dabar.

  6. lijanaesmi parašė:

    Maskva, Peterburgas ir Minskas turi pakankamai savo pigios darbo jegos, Niex. Tik del tokios elementarios priezasties ten nera ko vaziuoti. Tik JAV ir kt. ekonomiskai issivysciusiose salyse gali parduoti savo laika ir sveikata uz pigia tos salies mastu kaina ir pakankama tau, kad daugmaz normaliai pragyventum. Su laisve tai nieko bendro neturi. Nors…Bestovint siandien ant molo, toptelejo mintis, kad laisve suteikia pinigai, nes be pinigu butu sunku nukeliauti i norima vieta, nusipirkti norima drabuzi ir pan. Tuo paciu, jei pasimausi ant to kabliuko, tai tapsi Mamonos vergu ir tavo laisve bus tik grazi vergoves forma.
    Zinoma, kad perestroika irgi buvo zaidimas, nes SSSR jau buvo atgyvenusi savo laika, o pasaulis juk yra dinamiskas ir viskas jame pastoviai kinta. Nieko nera amzino ir nei viena imperija amzinai negyvavo ir negyvuos…
    Ofisu intrigos kartais apsprendzia musu likimus. Pries 11 metu as ziauriai kaltinau save del savo a.a. Mamos zuties, bet tvirtai laikiausi ir dirbau, dirbau…Praejo 3 men., idiotiska intriga mano mylimame ir darbocholiskai su pagyrimais atliekamame darbe ir as neislaikiau… Tiesiog nebejau i darba ir nieko nenorejau. Beliko vaziuoti i JAV ir bandyti susirinkti save is naujo….

    • Gaby parašė:

      Dėkui, išbandysiu, kai laiko turėsiu. Kaip matosi iš sąrašiuko, man pantika beveik visi stiliai. Tiesiog mane domina VISOS lietuvių grupės, kartas nuo karto vis surandu kokį „perliuką“.Kai perklausysiu viską, papildysiu straipsnį, surašysiu, kurios patiko, o kurios ne.Bet čia bus gal tik kitą arba dar kitą savaitę, nes dabar tam nelabai laiko turiu

  7. Niex parašė:

    Taip taip 🙂 ir galimybės kitos, ir pinigai duoda tam tikros laisvės. Ir netgi gali tą laisvę išsipirkti, kai reikalas prispiria.
    Bet vistiek tai kitų interesų ribojama laisvė.

    Užjaučiu jus dėl tų išgyvenimų, bet pasirinkote teisingai. Išvažiavimas padeda išsiveržti iš kankinančių ir nebepaleidžiančių minčių vėžių.

    • Honey parašė:

      Jei tau patinka alngiska muzika. Siulau boney m, abba (legendines grupes), mbrothers,bomfunk, good charlote, daddy dj,fatboy slim,sugababes,maroon,infernal,will i am, simple plan, ludo,avril,atb.Linksmuciu paklausyk tokiu dainu( tik alus ir merginos,jok)-turetu patikti, 16hz(gera grupe, patinka visiem kas nori girdet gan legendine grupe), rondo da siulau, paberzhe.va rinkis.

  8. Jeppe parašė:

    Dar siūlau kelias litveiškas grupes. Tai sadūnai, ventukai,Mokinukės,Yva, 16Hz, Žas, Žilvinas Žvagulis,nykstukas ir 7 snieguoles, Cisco Kid, Linksmuciai, G&G Sindikatas, Laimutis Purvinis, 69 danguje, kastaneda, Blogos mergaites, delfinai, naujieji lietuviai. Va klausyk ir paziurek ar patiks. As ir surasiau tokias grupes kokias zinau, bei kaikurias daina is tu grupiu turiu.

Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Eiti prie įrankių juostos