Feed on
Posts
Comments

Praėjusią vasarą teko pakeliauti po vieną iš didesnių ir visapusiškai įdomių JAV valstijų – Virgin’ią.

Norėjosi pamatyti kuo daugiau įdomių objektų, tad ir kelias kelionės pradžioje buvo pasirinktas gal kiek tolimesnis, bet einantis Atlanto vandenyno pakrante ir kertantis įžymųjį Chesapeake Bay Bridge–Tunnel.

Šis tiltas – tunelis buvo pradėtas statyti 1960 m. ir baigtas 1964 m.„šaltojo karo“ metu, tiek dėl geresnio susisiekimo, tiek ir kariniais tikslais, tam, kad sujungti Virgini’os rytinės pakrantės Delmarva pusiasalį su valstijos žemyninės dalies Virginia Beach miestu.

Juolab, kad netoliese yra įsikūrusios kelios iš pagrindinių JAV Rytinės pakrantės karinių bazių. Šiuo metu 4 juostų ir 30-ies km ilgio tiltas daugiausia tarnauja civiliniams tikslams, kaip kelias US 13.

Tiltas–tunelis yra kombinuotas iš 19 km estakados, dviejų 1,6 km ilgio tunelių, 4-ių dirbtinių salų, dviejų aukšto lygio tiltų maždaug 3,2 km ilgio ir 8,9 km ilgio apvažiavimo kelių.

Ši sistema yra viena iš aštuonių tiltų – tunelių sistemų pasaulyje, trys iš kurių yra Hampton Roads, Virginia. Šis tiltas–tunelis sutaupo vairuotojams 153 km apvažiavimo ir 1964 m. Amerikos inžinierių asociacijos (ASCE) buvo išrinktas kaip vienas iš modernaus pasaulio inžinierinių stebuklų.

Oficialiai nuo 1967 m. šis tiltas yra vadinamas Lucius J. Kellam Jr. Bridge – Tunnel. Važiuoti juo tikrai buvo įspūdinga, nes iš vienos pusės Chesapeake įlanka, iš kitos – priešais skubančių mašinų srautu pasipuošęs, kabantis tiltas ir Atlanto vandenynas. Vėliau neri į povandeninį tunelį ir išneri prie dirbtinės 2,12 ha salelės. Joje galima pasivaikščioti, pavalgyti, pažvejoti. Tikrai įdomu. Taip pervažiavę Chesapeake įlanką, įvažiavome į karinį miestą – kurortą Virginia Beach.

Kiek paslampinėjus po miestą, susidarė įspūdis, kad čia daug juodaodžių linksmai leidžia laiką. Noro paatostogauti čia, Virginia Beach man nesukėlė.

Ir vėl kelionė, naktis viešbuty, o ryte kita mažai mane dominusi pramoga – Bush Gardens pramogų parkas europietiška tematika, dažnai žymimas kaip „Senasis pasaulis’“. Čia ir Tamsioji pilis, ir Alpės, ir Pompėja, ir Loch Ness’o pabaisa ir dar daug daug ko tiems, kas mėgsta panašius pasilinksminimus.

Apibėgau parką ir nutariau, kad gal vienintelis man tinkantis atrakcionas bus „Skrydis virš Europos“. Juolab, kad labai senojo žemyno pasiilgau. 🙂 Papuoliau…Šalia manęs isteriškai klykė mažas vaikutis, o aš, užmerkusi akis, tai kritau kažkur žemyn, tai buvau bloškiama į vieną ar į kitą pusę. Vaizdų beveik nemačiau… Po tos kankynės nuėjau pavalgyti pas vokiečius, pasiklausiau jų liaudiškos muzikos ir išvažiavau į kolonijinį Williamsburg’ą.

Colonial Williamsburg – tai JAV istorijos ištakos. Pati pirmoji anglų kolonija čia buvo įkurta dar 1607 m. kaimyniniam Jamestown’e, nors pirmuoju save yra išsireklamaves dešimtmečiu jaunesnis Plimut’as Naujojoje Anglijoje.

Kaip ten bebūtų, bet Colonial Williamsburg yra labai įdomi vieta. Kažkiek panaši į mūsų Rumšiškes, iškilusi buvusios Virgin’ios sostinės senojoje dalyje, kur išlikę 1699–1780 m. pastatai. Tai vienas iš didžiausių XX a. privačių istorinių projektų JAV, į kurį buvo investuoti Dr. Goodwin ir Rockefeller’ių šeimos patriarcho John D.Rockefeller Junior pinigai. Už tokią investiciją tikrai galima pagarbiai nulenkti galvą prieš velionį Rockefeller’į.

Pirmiausia mane labai sudomino senovinis JAV valstiečio ūkis.

Mėsos rūkykla.

Ko ne Lietuvos dūminė pirkelė ir šulinys?

Patalėlis plušančiam žmogeliui arba jo vaikui.

Nebuvau dar mačiusi lėlės iš kukurūzų lapų.

Muziejininkai čia rimtai užsiima žemės ūkiu. 🙂 Ir gaidukai, ir kiauliukai, ir kukurūzai – viskas puikiai prižiūrima.

Iš kaimo sodybos kelias nuveda i XVIII a. Williamsburg’ą – valstijos sostinę. Čia jau miestiečiai vaikšto gatvėmis.

Vyrai ir moterys apsirengę taip, kaip rengėsi pietinių valstijų gyventojai Amerikos revoliucijos ir pilietinio karo metu.

Iš šių rūmų buvo valdoma valstija. O tolėliau asmeninės gubernatoriaus rezidencijos nuotrauka.

Tai tiek apie Rytinę Virginin’ios dalį. Sekantį kartą parašysiu apie įspūdingą šios valstijos gamtą.

Ir pabaigai trumpas video.

A day at Colonial Williamsburg

Comments are closed.

Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Eiti prie įrankių juostos