Feed on
Posts
Comments

Netyla kalbos apie pasaulio pabaigą. Mažiesiems Newtown’o mokinukams pasaulis baigėsi dar praėjusį penktadienį. Jų tėvams jis tarsi laikinai apmirė ir prarado spalvas, palikdamas tik juodą. Daugeliui nieko bendro su tragedija neturinčių žmonių, baisu per televiziją žiūrėti į memorialines eglutes, išrikiuotus pliušinius meškučius ir mielų, besišypsančių mažylių nuotraukas.

Kai kam galbūt atrodo, kad šiandieninė JAV bendruomenės tragedija, neturi nieko bendro su Lietuva, deja… Pasaulis jau seniai tapo vienu didžiuliu kaimu ir tai, kas vyksta pagrindinėje jo gatvėje, negali neturėti įtakos nuošalioms gatvelėms. Lietuviai juk propaguoja tą pačią vartojimo kultūrą, kaip ir amerikiečiai, žiūri tuos pačius, prievartą skatinančius filmus ir žaidžia tuos pačius, žiaurumą diegiančius kompiuterinius žaidimus.

Tik ginklų kol kas neturime tiek, kiek amerikiečiai, kurie šiomis dienomis ypatingai ryškiai susiskaldė į dvi stovyklas: teigiančius, kad šaudo ne ginklas, bet žmogus ir tuos, kurie suvokia, kad neturint ginklo, šaudyti nebūtų kuo… Negalima nesutikti su pastaraisiais, žinant, kad žudikas visus tris ginklus rado savo gimtuosiuose namuose. Nebūtų jų ten buvę, galgi nebūtų buvę ir tos baisios tragedijos.

Man tikrai sunku suprasti, kam vienai moteriai buvo reikalingi net trys šaunamieji ginklai. Juk net jei kas ir užpultų, nešaudysi iš visų trijų vienu metu. Velionė gi nebuvo kokio trilerio herojė, o tik moteris, mama, mokytoja. Juolab ir gyveno ne kokiam Bronx’e ar Harleme, o tykioj amerikietiškoj „skylėj“, į kurią kai kurios šeimos ir atsikraustė tam, kad jų vaikai būtų saugūs ir ramiai lankytų gerą provincijos mokyklą. Bet žmogus puoselėja vienokius planus, o Kažkas tuos planus koreguoja.

Tyli, saugi vieta tapo baisiausios tragedijos vieta. Ir vis tas klausimas „kodėl“, šiandien kamuojantis visą Ameriką, ir ne tik Ameriką. Kodėl? Kodėl jaunas vaikinas, buvęs veganu, negalėjęs net valgyti mėsos, kadangi jos valgymas yra gyvulio ar paukščio mirties priežastis, pakėlė ginklą prieš nekaltus vaikus? Kodėl?

Vaikinas turėjo jį mylinčią motiną, pasiryžusią net parduoti savo gražius namus ir išvažiuoti bet kur, kur tik sūnus norėtų studijuoti koledže. Pinigų judviem netrūko, motina net dirbo tik savo malonumui, o ne pragyvenimui. Vadinasi, pinigai, į kuriuos mes dažnai akcentuojame kaip laimės šaltinį, neturėjo jokios lemiamos reikšmės. Pinigai nepadėjo velionei moteriai nei išsaugoti savo gyvybę, nei mentalinę mylimo sūnaus sveikatą. Ir vis tik negalima atmesti pinigų vaidmens šioje istorijoje. Tų pinigų, kurie yra gaunami prekiaujant ginklais, kuriant ir parduodant prievartą skatinančius filmus ir kompiuterinius žaidimus. Šių Kalėdų laikotarpy JAV kino ekranuose pasirodys net 11 naujų, žiaurumą ir prievartą propaguojančių filmų. Kodėl? Ką gero sau gauna jaunas žmogus juos žiūrėdamas ir kokius žemus instinktus šie filmai skatina? Deja, dėl to niekas per daug nesuka sau galvos. Svarbu tik gaunami pinigai. O ko vaikus moko virtualių žmogiukų žudynės? Pažadinti blogį savy ir vieną dieną perkelti savo patirtį į gyvus taikinius? Tapti ne tik virtualiu, bet ir realiu „supermenu“?

Žmonija kuo toliau, tuo labiau vergauja pinigams ir „juodam“ vartojimui. Manyčiau, kad ateina laikas kažkokiai šiuolaikinio pasaulio pabaigai, kažkam tokio, kas pakeistų žmonių mąstymą ir paskatintų juos nusisukti nuo Aukso Veršio ir atsigręžti į amžinąsias vertybes. Nežinau, kas tai turėtų būti ir kada tai bus, bet laiko ženklai skelbia, kad tas kažkas, ne taip jau toli. Nesvarbu, kad ne visi tai jaučiame. Vargšės Newtown’o motinos juk irgi negalvojo, kad ramus jų pasaulis sugrius vieną eilinę žiemos dieną…

6 Responses to “NEWTOWN’o PRADINUKAMS PASAULIS BAIGĖSI PRAĖJUSĮ PENKTADIENĮ, O MUMS?…”

  1. Zaibys parašė:

    Atsikabinkit jus nors karta gyvenime nuo filmu ir zaidimu.

    Cia lengviausia iseitis, mol jeigu jaunas zudikas issaude zmones, nu tai counter-strike kaltas.

    • lijanaesmi parašė:

      Counter-strike tik sudetine viso to dalis. Jei tai zmogui duotu kazka gero, skatintu jame geri, niekas prie tu zaidimu ir nesikabintu. Dabar gi tas uzsiemimas dar nei vieno nepadare nei geresniu, nei protingesniu. Tamsos kario uzsiemimas ir tiek.

  2. TiesiaiSviesiai parašė:

    Sveikinu supratus, kad pasaulis baigėsi. Anas, koks buvo anskčiau. Dabar vienas didelis kaimas- labai taikliai pastebėta. Pasaulis keičiasi, ir vis su didesniu pagreičiu- nelieka tautų, autentiškų tradicijų, kultūra, mąstymas suniveliuota….
    Daugelis tapatina pasaulio pabaigą su tomis kino filmuose, pilnuose 3D efektų, rodomomis pabaigomis. Tačiau pasaulis jau pasibaigė- šiandien jis kitoks nei vakar. Ir tik akli nesuvokia pokyčių.

    • lijanaesmi parašė:

      Taip. Pasaulis siandien kitoks nei vakar. Tiesiog apimtas vertybiu krizes , o kiekviena krize anksciau ar veliau, vienaip ar kitaip baigiasi.

  3. Zaibys parašė:

    Pasauliui truksta nebent logikos ir salto sveiko proto. O siaip pasaulio pabaiga skelbe jau ne karta, ir kur kas del didesnio masto ivykiu negu sitas.

    • lijanaesmi parašė:

      Logika ir sveikas protas nera svarbiausi dalykai. Niekas del tu zudyniu pasaulio pabaigos ir neskelbia. Pasikartosiu, kad sis mano postas yra apie vertybiu krize.

Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Eiti prie įrankių juostos