Feed on
Posts
Comments

IMG-20140607-01166

New York’e kartais galima patekti į kokį renginį, apie kurį beveik neturėjai supratimo ir atrasti kažką gero bei įdomaus. Taip man nutiko Pentakosto išvakarėse, kuomet pasinaudojau galimybe sudalyvauti tarpreliginiame kirtane už taiką Žemėje, skirtame apjuosti mūsų planetą mantrų girlianda, didžio jogos mokytojo H.H.Sri Swami Satchidanandos 100- ųjų gimimo metinių proga. Prisipažinsiu, kad iki praėjusios savaitės neturėjau net menkiausio supratimo nei kas yra kirtanas, nei kas toks buvo Sri Swami Satchidananda. Maniau, kad tai tiesiog vienas iš krišnaitų Mokytojų. Pasirodo, klydau. 🙂 Sri Swami Satchidananda beveik prieš penkiasdešimt metų sukūrė Integralios Jogos mokyklą, skirtą skleisti klasikinę jogą plačiajai visuomenei ir padėti žmonėms suvokti dvasinę įvairių priešybių vienybę, atrasti savy besąlyginę meilę, atjautą artimui ir visiems gyventi taikoj ir džiaugsme, kaip vienos visatos šeimos nariams. Tad integrali joga vienija visas religijas, nei vienos neiškeldama, ir nei vienos nesumenkindama. Todėl Integralios Jogos instituto organizuojamuose kirtanuose skamba tiek indiškos, tiek budistinės, tiek krikščioniškos ir musulmoniškos, bei judėjiškos mantros. Pats žodis kirtanas, išvertus iš sanskrito kalbos, reiškia kartojimą ir yra iš Indijos kilusi šventų giesmių (mantrų) atlikimo tradicija. Indų filosofija teigia, kad kirtanas aktyvuoja čakras, padeda pajusti ryšį su Aukščiausiuoju. Atliekant kirtaną, neretai šokama, šokiu siekiant atsiverti, išreikšti meilę Dievui.Tad pirmą kartą gyvenime, sudalyvavau kirtane, porą mantrų kartu su visais sugiedojau ir net truputį pašokau, kai į sceną išėjusi raudonais rūbais ir tiurbanu pasidabinusi “ The Queen of Soul Kirtan“ C.C. White puikiu balsu ir kažkokiu neįtikėtinu reggae stiliumi ėmė traukti “ Hare Krishna“, vis labiau greitindama ritmą.Youtubėj suradau C.C.White, tik čia Ji tiek giesmės nesugreitina, kaip kad praėjusio renginio metu.:) Tąkart nuo mantros vidurio prasidėjo toks pašėlęs užkrečiantis šokis, kad labai nedaug žmonių liko ramiai sėdėti savo vietose. 🙂 C.C.White
Mūsų galvoje tūnantys stereotipai, neleidžia net pagalvoti, kad kažką panašaus į Hare Krishna, tik pagal Torą, gali giedoti ir judėjai. Pasirodo – gali. Filosofijos mokslų daktaro Rabbi Andrew Hahn vadovaujamas ansamblis – violančelė, arfa,man nežinomas klavišinis instrumentas, būgneliai, man paliko didžiausią įspūdį.O pats rabbi spinduliavo tokią vidinę šilumą, kad po kirtano norėjosi prieiti, padėkoti, tiesiog pastovėti minutėlę šalia tokio įstabaus žmogaus. Na, bet norinčių tai padaryti, užteko ir be manes.:) Youtubėj neradau viso ansamblio įrašo tik truputį giesmių, bendram įspūdžiui susidaryti. Kirtan Rabbi
Ne mažiau įspūdingai atrodė ir Guru Ganesha Singh – pritaikęs mantras klasikinei gitarai. Viena iš Jo mantrų skambėjo beveik roko stiliumi. Radau tik viso jo ansamblio, o ne Jo ir poros muzikantų, kuriuos tąkart klausiau, įrašą.
Guru Ganesha Singh
Be kitų atlikėjų ir Mandalos ansamblio, kirtane dalyvavo ir jogos „roko žvaigždė“ Krishna Das. Prieš du metus, Jo albumas Live Ananda buvo nominuotas Grammy premijai, kaip geriausias New Age albumas. Apie Krishną Das net buvo sukurtas dokumentinis filmas „One track heart : The story of Krishna Das“, kuris buvo rodytas dešimtyje pasaulio šalių. Prisipažinsiu, kad to žmogaus vardo irgi niekada nebuvau girdėjusi ir jis man pasirodė truputį šokiruojantis, kaip ir pernelyg eilinė jo apranga – raudonai languoti marškiniai ir po jais raudoni marškinėliai.Kaip ir keistoka apranga mantrų giedojimui, o gal kaip tik pabrėžiama, kad jokių ritualinių rūbų tam nereikia. Negaliu pasakyti, kad Krishna Das mane labai sužavėjo. Rabbi Andre Hahn man patiko kur kas labiau.Paieškojus informacijos, atradau,kad Krishnos Das gerbėjai yra net Stingas ir Borisas Grebenščikov’as. Labai įdomus muzikos instrumentas, kuriuo KD groja ir kurio pavadinimo nežinau. Šiame įraše ta „klavišinė mikrobangė“ 🙂 neblogai matosi.
Krishna Das
Kirtaną visi muzikantai užbaigė kartu, skambant anglikonų Šv.Jono Pranašo katedros varpams ir su katedros dekanu scenoje. Taip, būtent krikščioniškoje katedroje, o ne kokioj induistų šventykloj vyko šis neeilinis renginys. Tai tikrai įspūdinga, ketvirta pagal dydį krikščioniška pasaulio katedra, pasižyminti tolerantiškumu kitoms pasaulio religijoms ir net priimanti po savo stogu „pagoniškus“ meno kūrinius.Kartu su 1800 kirtano dalyvių katedroje mantroms „pritarė“ ir du gigantiški kinų menininko Xu Bingo sukurti feniksai, kurie traukė visų žvilgsnius ir suteikė vakarui dar mistiškesnę atmosferą.Po tris valandas trukusio kirtano, ėjau namo pilna energijos ir vos ne šokio žingsniu. 🙂 Dabar lauksiu naujo kirtano ar kažkokios naujos nematytos ir negirdėtos įdomybės.
Feniksai katedroje

Comments are closed.

Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Eiti prie įrankių juostos