Feed on
Posts
Comments
Investigating police officers work outside the Stade de France stadium after an explosion and after international friendly soccer match France against Germany, in Saint Denis, outside Paris, Friday Nov. 13, 2015. Multiple fatal attacks throughout the city have prompted President Francois Hollande to announce he was closing the country's borders and declaring a state of emergency. (AP Photo/Michel Spingler)

(AP Photo/Michel Spingler)

Šiandien, bežiūrėdama Briuselio tragedijos vaizdus ir belandžiodama po soc. erdvę, susimąsčiau, kaip reikia elgtis teroro akto metu. Poros internautų patarimai mane ne itin įtikino, tad kriepiausi į visažinį Google. Kaip nekeista, bet pačią naudingiausią informaciją, radau ne kokiam oficialiam tinklalapy, bet pakistaniečio Zeeshan Usmani bloge. Turbūt todėl, kad Pakistane sprogimai yra įprasti, tad ir naudingi patarimai kyla iš patirties. Išsirinkau tai, kas man pasirodė svarbiausia :
1. Lik ramus. Žinok, kad tik pats gali save išgelbėti. Slėpkis už kokio didelio daikto, jei nuolaužos krenta aplink ir pasilik toje vietoje bent minutę.
2. Laikykis atokiau nuo langų, bet kokių stiklų ir elektros instaliacijų.
3. Atsigulk ant grindų. Dauguma šiuolaikinių sprogmenų yra prikaišioti vinių, kurios skrenda horizontaliai visom kryptim, maždaug dviejų – šešių pėdų aukšty ir lengvai įsminga, stovinčiam žmogui į galvą ar krūtinę. Geriausia gulėti paslikai, rankomis pridengus akis. Jei iš anksto žinai, kad sprogimas įvyks, pabandyk rasti vietą, žemiau grindų lygio. Dar baisesnė už šrapnelius yra sprogimo banga, galinti pažeisti plaučius, inkstus ir žarnyną. Instinktyviai žmogus stengiasi giliai įkvėpti ir nekvėpuoti, ko NEGALIMA daryti sprogimo metu. Dauguma sprogimo aukų miršta dėl vidinio plaučių kraujavimo ir tik 6% miršta nuo skeveldrų. Tad BŪK IŠSIŽIOJĘS, KVĖPUOK PAVIRŠUTINIŠKAI IR RETAI, kad plaučiai būtų tušti. Pridenk burną drabužio skvernu ar pan.
4.Nesinaudok degtukais ar žiebtuvėliu, nes žiežirbos gali sukelti sprogimą. Nesinaudok telefonu, nes elektros signalai gali aktyvuoti kitą sprogmenį.
5. Klausyk policijos ir spec. tarnybų nurodymų, ir jei vyksta evakuacija, palik patalpą kiek įmanoma greičiau.
6. Padėk išeiti žmonėms, kuriems galimai reikai tavo pagalbos. Nejudink sunkiai sužalotų žmonių, nebent gręsia gaisras ar pastato sugriuvimas.
7. Atsargiai atidaryk duris, žiūrėk, kad kas neužkristų.
8. Neik prie dujų linijų, ugnies zonų ir virtuvių. Nesinaudok liftu. Išėjęs iš pastato, eik nuo jo kiek įmanoma toliau.
9. Jei tave užgriuvo, periodiškai daužyk sieną ar vamzdį, kad išgirstų gelbėtojai. Nerėk, nebent nėra kitos išeities, nes rėkdamas pritrauksi į savo plaučius labai daug dulkių.Stenkis išlikti ramus ir galvok apie malonias akimirkas. Venk bereikalingų judesių. Švilpk, jei gali.

Tad tiek. Linkiu, kad niekada niekam nereikėtų pasinaudoti šiais patarimais. Būkite saugūs !

http://blogs.tribune.com.pk/story/13144/what-to-do-if-you-are-caught-in-a-bomb-blast/

Comments are closed.

Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Eiti prie įrankių juostos