Feed on
Posts
Comments

Šiandien nusižengiau savo nusistatymui ilgai nežiūrėti televizoriaus. Norėjosi perprasti Denver’io tragedijos mechanizmą. Juk ne kasdien kandidatas į filosofijos mokslų daktarus ima į rankas karinius ginklus ir eina šaudyti savo bendrapiliečių. Visi, iki tol šaudę, buvo menkesnio išsilavinimo. Kad geriau suprasčiau kas vyksta, paieškojau archyve prieš kelis mėnesius rašytų, besidominčių ginklų problema, Niujorko žurnalistų E. Novickio ir M. Sobolevo straipsnių. Šįvakar pacituosiu keletą M. Sobolevo surinktų faktų.

Pagal Nacionalines ginklų asociacijos (National Rifle Association) duomenis, kasmet beveik 20 mln. amerikiečių važinėja pašaudyti į ginklų poligonus (Shooting ranges). Vien New York, New Jersey ir Pennsylvania valstijose yra per 600 visuomeninių poligonų, kur bet kuris norintis, gali patobulinti savo šaudymo įgūdžius. Vieni šauliai nori išbandyti naujausius ginklų modelius, kiti – rankos taiklumą, treti – atsikratyti susikaupusio streso. Norint išsinuomoti ginklą ir pašaudyti, tereikia parodyti vairuotojo teises ar kokį kitą dokumentą, liudijantį, kad esate sulaukę 21 metų amžiaus.

„5 min. instruktažo užtenka paaiškinti žmogui kaip reikia elgtis su konkrečia ginklo rūšimi.“ – teigia New Hampshire poligono darbuotojas Nil Ferson. – „Net mano 80-metė močiutė išmoko šaudyti iš šautuvo M-16 ne blogiau už jūrų pėstininką.“

Sunku patikėti, bet beveik ketvirtis poligonų lankytojų – žmonės, vyresni nei 60 metų amžiaus. Dr. Robert Temper yra įsitikinęs, kad šaudymas yra vienas iš efektyviausių „natūralių“ būdų atsikratyti depresijos, pakelti nuotaiką ir pasitikėjimą savimi. „Ne veltui sakoma, kad Dievas sukūrė žmones, o Samuel Colt sulygino jų teises.“ – samprotauja R. Temper. – „Kuomet jūs šaudote, jūs jaučiate save pilnateisiu visuomenės nariu, jūs žinote, kad galite už save pastovėti ir nesijaučiate atstumtuoju.“

JAV ginklų industriją galima sulyginti su Hollywood’o „svajonių fabriku“. Kas mėnesi į Amerikos rinką patenka 5–6 naujo ginklo modeliai. Jų prezentacija vyksta pagal visas show biznio taisykles. Neseniai vieno Texas’o poligono darbuotojai išdidžiai pareiškė, kad pirmieji reprezentuos Sig Sauer 556.

Tas šautuvas kainuoja 1400$ ir ne kiekvienas amerikietis gali jį nusipirkti savo kolekcijai. Tad norinčių iš jo pašaudyti bus pakankamai ir visos išlaidos, susijusios su šio naujojo modelio ginklų pirkimu, turėtų atsipirkti per 5–6 dienas. Čia ir prasideda įdomiausia dalis. Visuomeniniai poligonai ir šaudyklos šiandien yra vieni iš pelningiausių biznių JAV. Vidutiniškai šaudyklos lankytojas moka už vieną šūvį vieną dolerį, kai tuo tarpu poligonų savininkai perka juos optinėje prekyboje po 500 už dolerį. Pelnas didžiulis. Praėjusiais metais Business Magazine įtraukė šaudyklas ir poligonus į pelningiausių ir stabiliausių JAV biznių trejetuką.

NRA išdidžiai pažymi, kad JAV pirmauja pasaulyje pagal skaičių žmonių, žinančių kaip elgtis su šaunamuoju ginklu. NRA prezidentas Alan Gottlib kartą pareiškė manantis, kad šalyje yra mažiau žmonių, sugebančių pasidaryti sumuštinį, nei mokančių surinkti šautuvą. O juk kai kuriuose poligonuose dar galima pasinaudoti kovinėmis granatomis arba granatsvaidžiu.

Taigi… James Holmes vargu ar turėjo problemų dėl to, kaip išmokti naudoti karinę amuniciją. Taip pat lengvai dviejų mėnesių laikotarpy legaliai nusipirko automatinį, pusiau automatinį ir du lengvesnius ginklus, užsisakė internete 6000 šovinių. Niekam nebuvo įdomu nei kas jis toks, nei ką su tokia amunicija veiks.

Šiandien kovotojai už laisvos ginklų prekybos uždraudimą, laukė ką prezidentas B. Obama ir kandidatas į prezidentus M. Romney pasakys šiuo klausimu. Nei vienas, nei kitas nepasakė nieko. Pirmasis tik pakvietė visus melstis, o antrasis – mylėti vienas kitą. Tai, žinoma, gerai, bet…

Savo autorinėje vakaro laidoje žymus CNN apžvalgininkas Piers Morgan paklausė Denver universiteto teisės profesorių (pavardės neįsiminiau), ką šis mano apie galimybę teisiškai apriboti ginklų prekybą po šiandieninės tragedijos. Profesorius ėmė taukšti apie tai, kad reikia pirmiau išsiaiškinti šio šiurpaus įvykio aplinkybes ir t.t. ir pan.

Inteligentiškasis Piers Morgan neišlaikė, grubiai pertraukė profesorių ir pasakė, kad ta klausimą reikia spręsti ne tada, kai išsiaiškins visas aplinkybes, bet jau reikėjo spręsti seniau, kol tragedija dar nebuvo įvykusi. Laidos pabaigoje dar pakalbino respublikoną R. Barber, kuris pats prieš 18 mėn. buvo sužeistas šaudymo metu. Į klausimą ar yra vilties, kad bus uždrausta laisva ginklų prekyba, politikas atsakė demagogiškais plepalais apie artėjančius rinkimus. Kurgi ne, juk ginklų pramonei atstovaujantys lobistai per metus paaukoja vyriausybei 2,9 mln. dolerių. Tad nekaltų žmonių sušaudymas Denver’y nei pirmas, nei paskutinis. Deja…

beveik juokinga

4 Responses to “ŠAUDYKIT, KIEK NORIT”

  1. zzz parašė:

    tai kur čia priežastys šitos tragedijos? tipo kad lengva ginklu įsigyti? kažkaip abejoju ar čiuvas pradėjo šaudyti tik dėl to, kad „why not“. aiškiai turėjo kažkokiu gilių problemų tai viena. o antra jei žmogus išsilavinęs tai nereiškia, kad jis negali būti psichiškai nestabili šiknaskylė

    • Ariel parašė:

      Baltas Triukšmas, Sweetsalt, Ieva Narkutė (Jieva), Dblz, Penta, Typoshytaka, NEtrukdyti, Skyders, Arbata, Caramel Members, Keistuoliai, Lemon Joy, Sportas, Gyvai, Anti You, Armatūra, Ekspresas, Faktas, F.A.K.S., Langas, Naktinės Personos, Pelenai, Poliarizuoti Stiklai, Pajausk, Sekmadienis, Upė, Už Kampo, Yonnica Nežinau kokio stiliaus muikozs labiausiai mėgsti klausyt, tad surašiau visas man žinomas lietuvių grupes ir atlikėjus, kurių tu nepaminėjai

  2. lijanaesmi parašė:

    Nesakau, kad išsilavinusiems žmonėms “ stogas nepavažiuoja“. Tiesiog man psichologiškai įdomu, kad vaikinas buvo atsidavęs mokslui, buvo pradėjęs kažką daryti kovos prieš vėžį fronte ir staiga ar ne taip staiga jo smegenys pradėjo kurti visiškai kitokias schemas. Geriausi šalies sprogmenų specialistai jau antra para knisasi prie jo buto, nes ten krūva kažkokių nematytų sprogmenų prikurta. Tam juk tikrai sugebėjimų reikia.
    Jei jis nebūtų galejęs nusipirkti ginklų ir medžiagų sudetingiems sprogmenims kurti, kaip jis būtų galėjęs nužudyti ir sužaloti tiek žmonių ? Apie tai, kad vaikinas turėjo rimtų problemų ir taip aišku, rašyti elementarius dalykus nėra būtina.

    • Yui parašė:

      Kardiofonas(kažkas minėjo iš aukščiau rašiusiųjų)LMP(reggie, galima aisstiųsti iš hardcore.lt)2good(džiazas)VRR(Verlslo rizikos rezervas?)D.A.17(synthpop)Leon Somov ir Jazzu (eletro siųstis iš sutemos.net )Toro Bravo (skin punk)Dr.Green (ska punk)Bekešo vilkaiAlina Orlovaganėtinai sunku kažką konkretaus rekomenduoti nes neaišku kokios stilistinės pakraipos grupių norėtumėte išgirst, o ir pačio klausoma muzika ganėtinai įvairi.

Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Eiti prie įrankių juostos