Feed on
Posts
Comments

Tai viena iš pačių maloniausių New York’o vietų, kur gera pasivaikščioti tiek vasarą, tiek žiemą, kur aplink parką, prabangiuose daugiabučiuose gyvena įžymybės, o jų apartamentų kaina siekia nuo kelių iki keliolikos mln. $.

Centrinis parkas yra pats seniausias urbanistinis landšaftinis parkas JAV, pradėtas sodinti 1857 m., vadovaujant parko superindendentui Frederick’o Law Olmstead’ui ir architektui Calvert’o Vaux.

Miesto valdžia, skatinama elito, paskyrė tam reikalui 840 akrų žemės pačiame Manhattan’o centre ir 10 mln. $.

Teritorija apėmė 2,5 mylios nuo 59 iki 106 gatvės ir pusę mylios nuo 5-tos iki 8-os aveniu. Tuo metu šioje kalvotoje, pelkėtoje ir uolėtoje vietoje gyveno apie 1600 ne pačių turtingiausių žmonių, kurie turėjo kelias bažnyčias ir mokyklas. Viskas buvo nugriauta, pelkės melioruotos ir paverstos tvenkiniais bei senojo miesto rezervuaru.


Prie šių tvenkinių galima medituoti, žvelgiant į atsispindinčius vandeny dangoraižius ir begalinėj ramybėj sustingusius vėžliukus. Tai tikrai maloni vieta. Prieš 150 metų visą šį grožį kūrė tūkstančiai airių, vokiečių, anglų kilmės darbininkų, dirbusių už 1–1,5 $ 10 val. per dieną.

Jau 1858 m. gruodžio mėn. pirmoji parko dalis buvo sutvarkyta, atidaryta čiuožykla ir pasirodė pirmieji lankytojai. Parkas buvo skirtas turtingiesiems. Darbininkų gyvenamieji mikrorajonai buvo išsidėstę toliau nuo čia, tramvajus buvo prabanga, tad 1860-taisiais naujojoje poilsio vietoje savo aprėdus demonstravo aukštuomenės ponios, keturiais pagrindiniais parko keliais važinėjo prabangios karietos, šeštadienių popietėm vykdavo koncertai.

Tik apie XX a. vidurį parkas pradėjo demokratiškėti ir šiandien tai viena iš mėgstamiausių benamių vasaros nakvynės vietų New York’e.

Centrinis parkas turi ir savo zoologijos sodą.

Tai tiek informacijos šiam kartui 🙂 Mėgstu aš šį parką ir dar ne kartą į jį sugrįšiu ir kažką įdomaus pasistengsiu atrasti.

Comments are closed.

Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Eiti prie įrankių juostos